Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Helseinformasjon - nytter det?

Mag.art. Arild Raaheim (38) disputerer lørdag 29. april for den filosofiske doktorgraden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Health Perception and Health Behaviour. Theoretical considerations, empirical studies, and practical implications.

Omlag 70-80 % av alle som deltar på organiserte røykeavvenningskurs er tilbake som røykere 6-12 måneder etter røykeslutt. Denne mangelen på effekt i tiltak og kampanjer rettet mot å få folk til å endre sine helsevaner, er utgangspunktet for Raaheims arbeide. Spørsmålet om hva ulike mennesker mener med helse står sentralt i avhandlingen. Det vises til at vanlige mennesker ofte har en annen oppfatning av dette enn det som gjelder for ekspertene. Når helseinformasjon ikke har den tilsiktede effekt, skyldes dette delvis at de som blir utsatt for slik informasjon ikke selv oppfatter seg som målgruppe. Raaheim argumenterer også for den oppfatning at offentlige kampanjer ofte glemmer å ta hensyn til at mennesket ikke alltid oppfører seg rasjonelt, og at vår risikovurdering varierer .

Personalia
Raaheim er født i Bergen (1956). Etter avlagt magistergradseksamen i kognitiv psykologi har han siden 1982 arbeidet ved Universitetet i Bergen, seksjon for kognitiv psykologi og Forskningssenter for Arbeidsmiljø, Helse og Sikkerhet (FAHS). Raaheim arbeider i dag som førsteamanuensis ved Program for læringsforskning, Institutt for samfunnspsykologi. Raaheim har omfattende erfaring som røyker og røykeavvenner!

Tidspunkt og sted for disputasen:
29 april kl. 1015. Auditorium, Ulrike Phils Hus

Prøveforelesninger:
Samme sted 28 april kl. 1715 og 1815

Kontaktpesroner
Mag. art. Arild Raaheim, tlf. 55 21 25 55 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)