Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Kreft i skjoldbruskkjertelen

Cand. scient. Gro Oddveig Ness (31) disputerer torsdag 27. april for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

In vitro studies on thyroid cell biology: New model systems and expression of growth factors and proto-oncogenes in the EGF-R signaling pathway

Gro Oddveig Ness har arbeidet i en forskningsgruppe ved Universitet i Bergen som studerer kreftutvikling i skjoldbruskkjertelen. Cellene i kroppen er underlagt streng kontroll for at de ikke skal vokse uhemmet og danne svulster. Det har vist seg at kreftceller i mange kreftformer produserer vekstfaktorer de selv kan bindes til og på den måten kan det oppstå ukontrollert vekst. Forskningsgruppen har tidligere vist at kreftcellene i den vanligste formen for skjoldbruskkjertelkreft, produserer unormalt mye av sin egen vekstfaktor. Genet som koder for mottakerproteinet kan, dersom det ødelegges, bli et kreftgen. I Ness' avhandling karakteriseres nye modellsystem som er egnet for å studere vekst og kreftgener i celler fra skjoldbruskkjertelen hos menneske. Ness har undersøkt mottakerproteinet i kreftceller og funnet at det er flere proteinformer i tillegg til det normale. Dette ser ut til å ha sammenheng med at cellene lager sin egen vekstfaktor, noe som igjen kan medføre en dårligere prognose for pasienten. Kreftcellene fra skjoldbruskkjertelen sprer seg til andre organer, men hvordan dette skjer er lite kjent fordi det er vanskelig å studere i laboratoriet. Ness har for første gang vist at man kan dyrke vevsbiter fra pasienter med skjoldbruskkjertel-kreft, i laboratoriet over lengre tid. Dette vil være svært nyttig når man skal studere hvordan kreftceller sprer seg og hvordan medikamentell behandling virker på cellene.

Personalia
Gro Oddveig Ness er voks opp på Randaberg, utenfor Stavanger. 1 1990 avla hun cand. scient. eksamen i biokjemi ved Institutt for Biokjemi og Molekylærbiologi ved Universitetet i Bergen. Fra 1991 til 1994 har hun vært rekruteringsstipendiat ved Universitetet i Bergen, lønnet av Den Norske Kreftforening under veiledning av Professor Johan R. Lillehaug og Professor Jan Erik Varhaug.

Tidspunkt og sted for disputasen:
27. april kl. 10.00, Auditorium 1, De Prekliniske Institutter

Kontaktpersoner:
Cand.scient Gro Odvveig Ness, tlf. 55 20 64 48
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)