Universitetet i Bergen


Betydningen av serotonin i søvnregulering

Cand.med. Dag Neckelmann (31) disputerer 21 april for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Sleep scoring in the rat: Analysis of sleep/wake stages and EEG power spectrum and evaluation of the selective serotonin re-uptake inhibitor citalopram

Neckelmann har utarbeidet en metode for automatisk bestemmelse av søvn og våkenhet hos rotte. Den funksjonelle berettigelse av en inndeling i ulike søvnstadier ble studert ved hjelp av en bestemmelse av vekketerskel for Iydstimulus. I annen del av avhandlingen ble søvnendringene etter enkeltdose og gjentatt dose av en selektiv serotonin reopptakshemmer (citalopram) studert. Stoffet, som for øvrig er av et av de nye antidepressive medikamentene, gir en økning i stoffet serotonin, som er en budbringer mellom nerveceller. Citalopram har også vært kombinert med andre medikamenter som influerer på serotonerg nerveoverføring. Arbeidene har gitt en øket forståelse av hvordan serotonin påvirker søvnreguleringen, og også hvordan selektive serotonin reopptakshemmere hever stemingsleiet hos pasienter med alvorlig depresjon ved regelmessig bruk. Arbeidet har vært utført ved Fysiologisk institutt, PKI, Universitetet i Bergen med professor Reidun Ursin som veileder.

Personalia
Dag Neckelmann er født i Oslo 1963 og tok sin medisinske embetseksamen ved Universitetet i Bergen 1989. Han arbeidet ved Fysiologisk institutt fra 1990 til 1994, og er nå turnuskandidat ved Medisinsk avdeling, Sentralsjukehuset i Sogn og Fjordane.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21. april kl. 10.15, Auditorium 1, De prekliniske institutter

Prøveforelesninger:
Auditorium 1, De prekliniske institutter, 20. april 1995.
Kl. 14.15 Oppgitt emne: The neurophysiological basis for the EEG during sleep
Kl. 15.15 Selwalgt emne: Treatment of chronic insomnia in older people

Kontaktpersoner:
Cand.med. Dag Neckelmann, tlf. 55 20 63 33 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35(a)/ 55 20 02 91(p)