Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

"Celle-selvmord" - Hvordan forstyrring av vekstsignaler fører til selvutslettelse av blodkreftceller

Cand.med. Bjørn Tore Gjertsen disputerer 28. april 1995 for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

cAMP-dependent protein kinase: Its regulation and its role in apoptosis of a promyelocytic leukemia cell line

Bjørn Tore Gjertsen har funnet at blodkreftceller kan stimuleres til å utslette seg selv. Blodkreftcellene hadde flere "selvmordsprogram". Disse kunne slås på av stoffer som påvirker signaler som cellene normalt bruker til å regulere sin vekst. Signalmolekylet syklisk AMP virker ved å slå på et signaliseringsenzym, og dette kan starte regulert celledød. Mutasjoner i dette enzymet gjorde kreftcellene motstandsdyktige mot syklisk AMP. Celled&osl ash;den kunne også slås på av algegifter som virket på andre beslektede signaliseringsenzym. At kreftceller har evne til selvutslettelse er forventet å få betydning for behandling av kreftsykdom. Gjertsen har arbeidet ved Institutt for anatomi og cellebiologi, Universitetet i Bergen, med professor Stein-Ove Døskeland som veileder. Forskningene har vært gjort i nært samarbeid med forskningsgrupper i Paris og Bremen. Arbeidet er s tøttet av Den norske kreftforening.

Personalia
Bjørn Tore Gjertsen er født i Bergen i 1966. Han avla medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen 1992, og har vært forskningsstipendiat i Den norske kreftforening siden 1992.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28. april kl 10.15., Auditorium I, De prekliniske intitutter.

Prøveforelesning:
27.april kl 14.15, samme sted

Kontaktpersoner:
Cand.med. Bjørn Tore Gjertsen, tlf. 55 20 63 75 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)



Om celle-selvmord

"Celle-selvmord" er et nytt prinsipp i biologisk og medisinsk forskning. Stipendiat Gjertsens doktorgrad er den første på dette emnet i Norge. Den cellulære selvutslettelsen har fått sin egen term - apoptose. Kunnskap om cellenes apoptose-maskineri er i ferd med å gi nye forklaringsmodeller og nye behandlingsstrategier ved ulike sykdomsgrupper som infeksjoner, degenerative nervesykdommer og kreft.

Signalmolekylet syklisk AMP finnes i alle kroppens celler, og når syklisk AMP fester seg til enzymet cA-kinase blir dette slått på. cA-kinase er et signaliseringsenzym som formidler informasjon ved å feste energirike fosfatgrupper til målproteiner. Det motvirkes av andre enzymer som fjerner fosfat fra proteiner. Fosfatoverføring er den viktigste signalmekanismen for regulering av cellevekst.

Syklisk AMP gav apoptisk død i en type blodkreftcelle. Dette ble forårsaket av enzymet cA-kinase, noe som ble bevist ved å injisere blodkreftceller med konsentrert enzym ved hjelp av en mikrotynn nål. Blodkreftceller som ble injis ert med enzymet døde i apoptose. For å undersøke om blodkreftcellene kunne beskytte seg mot signalmolekylet syklisk AMP, ble cellene dyrket i lengre tid med syklisk AMP tilstede. Av flere millioner celler overlevde én som ble dy rket og gav opphav til en motstandsdyktig cellepopulasjon. Det viste seg at disse cellene hadde en endring (mutasjon) i genet for cA-kinase. Denne mutasjonen førte til at syklisk AMP ikke klarte å slå på enzymet, og beskyttet derf or cellene mot syklisk AMP-aktivert apoptose. Betydningen av fosfatfjernende enzymer for apoptose ble studert ved å benytte algetoksinene okadasyre og calyculin. Disse slår av bestemte fosfatfjernende enzymer. Algetoksinene gav en form for apoptotisk celledød som ved biokjemisk og elektronmikroskopisk undersøkelse viste seg å være forskjellig fra syklisk AMP-aktivert apoptose. Siden syklisk AMP og algetoksin virker på ulike signaliseringsenzymer, betyr dette at kreftcellene har flere "selvmordsprogram". Prosjektet er utført i nært samarbeidet med forskningsgrupper i Bremen og Paris som har internasjonal spisskompetanse på henholdsvis syntese av kjemisk modifiserte syklisk AMP-molekyl og blodkreft.